Dutch news

print

NEDERLANDS NIEUWS

 

Op 28 maart 2012 is het nieuwe Handboek 'Psychiatrie, Religie en Spiritualiteit' gepresenteerd tijdens een debat in de Janskerk, Janskerkhof, Utrecht. Medewerking verleenden de bekende priester dr Antoine Bodar, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie prof dr Rutger Jan van der Gaag en forensisch psychiater Antoine de Kom. Het geheel onder leiding van dr Harold van Megen en Piet Verhagen, redacteuren van het nieuwe Tijdstroom Handboek. Lees meer >>> 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In september 2011 verscheen 'God, religie en ons brein. Gesprekken met psychiater Herman van Praag', geschreven door Tjerk de Reus

ter gelegenheid van de verschijning van dit boek organiseerde de Stichting Psychiatrie en Religie in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie een middagsymposium op 27 september in de Domus Medicus in Utrecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verschenen december 2010:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 10 december 2010 ontving Andrew Sims uit handen van Piet Verhagen het eerste exemplaar van zijn boek. Sims hield op uitnodiging van de Stichting Psychiatrie en Religie de publiekslezing 2010. >>> lees verder

 

 

Studiedag 5 februari 2010 Dimensies van depressie: over depressie, identiteit en zingeving

De lezingen van deze studiedag werden gepubliceerd in Psyche & Geloof 21/4 2010

Prof. dr. F. de Lange Dictaat van de zelfverbetering

Prof. dr. T. Dehue Geluk bij ongeluk

Prof. dr. G. Glas Depressie is ook een ziekte

Dr. M. Walton Woorden wegen waar geen vinden is. De taal van depressie

Dr. Arjan Braam Verlatenheid door God en depressie: symptoom en bestaansvraag

 

God en Psyche. De redelijkheid van het geloven. Visies van een Jood

In 2008 verschenen, 2009 2e druk, van de hand van Herman M. van Praag, Boom, Amsterdam >>> bespreking

 

Psychologie en het raadsel van de religie. Beschouwingen bij een eeuw godsdienstpsychologie in Nederland (Van Belzen, 2007, Boom)

Een monumentaal boek, dat volgens prof. dr. Harry Stroeken voor langere tijd zal gelden als het standaardwerk over de Nederlandse godsdienstpsychologie.

 

Religieuze psychopathologie

Uitbreiding en verdieping van de lezingen gehouden op het gelijknamige congres georganiseerd door de Stichting Psychiatrie en Religie op 29 januari 2004 te Zwolle.

KSGV (2007) www.ksgv.nl

'De pathologie van de religieuze ervaring is divers, boeiend en stelt de behandelaar voor lastige vragen. Juist omdat religieuze en existentiele vragen tot de kern van het bestaan horen, is het in de spreekkamer niet altijd gemakkelijk om er zich op gepaste wijze toe te verhouden. 

Maar goede diagnostiek en een ordentelijk behandelplan blijven voor alles vereist. Deze bundel biedt de professional een rijkdom aan kennis en inzichten die daarvoor nodig zijn.'

Deze bundel (Verhagen, P.J. [red.] 2007) is de eerste die voortkomt uit de samenwerking tussen het KSGV en de Stichting Psychiatrie en Religie.